John Patrick

John Patrick is één van de bekendste en meest gespeelde Amerikaanse auteurs van blijspelen van na Wereldoorlog II.  Hij werd geboren op 17 mei 1907 te Louisville (Kentucky) als zoon van Ierse immigranten.  Na de middelbare school kreeg hij een academische opleiding aan de Columbia University, New York.

John Patrick begon zijn loopbaan als schrijver in San Francisco als auteur van luisterspelen.  Deze waren van een dergelijk gehalte dat de National Broadcasting Company hem op haar kosten naar New York inviteerde, waar hij ondermeer ook sketches produceerde ten behoeve van bekende radiovedettes.  Zijn produktiviteit terzake wordt treffend geïllustreerd door het feit dat hij op zeker ogenblik, zij het dan met de hulp van medewerkers, aan 24 verschillende films tegelijk werkte.

In het begin van 1942 engageerde hij zich als oorlogsvrijwilliger bij het Amerikaanse leger.  Aldus gaat zijn wens in vervulling: de wereld zien en mensen leren kennen.  Aan boord van een troepentransportschip, dat de bemanning over de helft van de aardbol voerde ten einde de Japanse vloot te omzeilen, begon hij te schrijven.  In tegenstelling tot zijn kameraden, die van verveling niet wisten hoe de tijd door te brengen, schreef hij  “THE HASTY HEART” dat zowat overal ter wereld werd gespeeld.  De K.V.S. bracht dit stuk in de jaren '50 onder de titel “Het Onstuimige Hart”.  Het stuk speelt zich af in een militair hospitaal aan het Birmaanse front.  Een ten dode opgeschreven Schotse sergeant wordt er uiteindelijk toe gebracht de vriendschap van zijn kamergenoten te aanvaarden.  Het stuk kende veel succes en werd later verfilmd.  Na de oorlog legt hij zich volledig toe op het schrijven van toneelstukken.

John Patrick ontving voor zijn literair werk volgende onderscheidingen: de Pulitzer Prize, de N.Y. Critics Circle Award, de Antoinette Perry Award, de Aegis Club Award, de Donaldson Award voor zijn filmbewerking van "The Teahouse of the August Moon" en de Foreign Correspondents Award voor "Les Girls" dat gespeeld werd voor koningin Elisabeth van Engeland.

In Vlaanderen zijn vooral "Olijfje en haar moordenaars" (Everybody loves Opal), "Lucy's Baby" (Opal's Baby), "Dwaasheid heeft haar eigen Recht" (The Curious Savage), "De terugkeer van Mrs. Savage" (The Savage Dilemma) en "Iemand zin in een zelfmoordje?" (Suicide Anyone?) zeer bekend.